VEF Blog

Titre du blog : Recepti sarme
Auteur : sarma
Date de création : 10-10-2015
 
posté le 10-10-2015 à 16:59:10

Klasicna sarma od mlevenog mesa

 

Sarma mleveno meso

Ne kaže se uzalud da je sarma kraljica svih zimskih jela. Priprema se u skoro svakom domu i savršena je za hladne zimske dane.Pravi se u posnoj i mrsnoj varijanti.

Za  pripremu tradicionalne sarme potrebno vam je:1 veća glavica kiselog kupusa, 500 g mlevenog mešanog mesa,100g polukuvanog pirinča, kašika koncentrata paradajza, suva rebra, domaća dimljena kobasica, malo suve slanine, 2 glavice  crvenog luka, 3 češnja belog, 2 kašike sitno naseckanog peršuna,1  jaje, lovorov list,1 velika kašika vegete, 1 kašika mlevene začinske paprika,  biber , malo ulja 


Prodinstajte crveni luk na malo ulja. Kad zacakli pomerite ga sa toplote.Listove kupusa odvojiti, oprati i  odstraniti tvrde delove. U posudu izmešajte mleveno meso, jaje, vegetu, so, biber,  oprani pirinač, sitno nasečen peršin, začinsku papriku i dinstani luk. Meso mešati dok ne počne da se lepi za ruke. 

Na list kupusa stavite veliku kašiku pripremljenog nadeva, zarolajte, te krajeve ugurajte sa strana. Pravite e sarme sve dok imatematerijala. Na dno šerpe  stavite rezani kupus i slažite sarme. Redajte ih gusto, jednu do druge, da se tokom kuvanja ne bi odmotavale. Kad poslažete sve sarme na njih poslažite dimljenu suva rebra i slaninu, eventualno i dimljenu kobasicu. Stavite ostatak rezanog kupusa preko poredjanih sarmica i  lovorov list. U čašu vode razmutite crvenu slatku mlevenu papriku i koncentrat partadajza.. Prelijte sarmu i nalijte vodu da ogrezne.
Sarmu kuvajte 2 do 3 sata uz dolivanje vode prema potrebi. Ako kuvate u express loncu dovoljno je kuvati je oko  60 min.  Sarmu možete i zapeći.
Ovo jelo možete i zamrznuti. Možete se odlučiti za zamrzavanje gotovih sarmica ili za zamrzavanja termički ne obradjenih sarmi. Ukoliko se odlučiti za zamrzavanje gotovih sarmi, sarme izvadite iz zamrzivača danranije nego što ih imate u planu poslužiti i čuvati na hladnom mestu.Sutradan na laganoj temperature podgrejte sarmu. Ukoliko se odlučite za zamrzavanje tehnički ne obradjene sarme, sarmu možete izvaditi i istog dana kada je želite kuvati.Naliti je vodom i polako krčkati. ( U ovom slučaju važno je staviti preko sarme neki tanjir kako bi je opteretio, čisto da se ona ne bi odmotavala tokom kuvanja).
Sarma je ukusnija što je više puta budete podgrevali.Služite je uz pire krompir ili domaću proju i kiselo mleko. Sarmu obavezno služite toplu.Prijatno!